Handbok för webbskribenter

Folkfluteacademy.com är byggd med WordPress, ett bloggsystem. Mycket fungerar med automatik, när man väl förstått grunderna. Du som skriver har fått namn och lösenord.

Inlägg, rubrik och adress

Allt som du publicerar på Folkfluteacademy.com är blogginlägg. Grovt räknat är inläggen av två slag: Tillfälliga nyheter som blir mindre aktuella med tiden, och mer permanenta inlägg som alltid kommer att vara lika viktiga.

– NYHETSINLÄGG: Det viktigaste du skriver är rubriken, den är din enda chans att locka läsare! (Eftersom rubriken är det enda som syns innan man klickat på den.) Lägg alltid minst 1½ minut på att skriva en utförlig, tydlig och UNIK rubrik på två-tre rader! (En bra rubrik är lika unik och lättfattad om fem år som idag, och glasklar för alla läsare mellan 3 och 130 år.) Skriv rubriken helt färdig innan du börjar med texten, så blir inläggets URL-adress också unik och stämmer bra överens med rubriken. Exempel:

  • En lång och bra rubrik: ”Utanför kartan”, konsert med Månsson och Engholm på Eldnäset 11 augusti 2003
    … som får en unik adress: folkfluteacademy.com/utanfor-kartan-konsert-med-mansson-och-engholm-pa-eldnaset-11-augusti-2003
  • En kort och dålig rubrik, varken informativ eller lockande: Utanför kartan
    som får en kort adress, inte tillräckligt unik: folkfluteacademy.com/utanfor-kartan
  • WordPress kommer inte att bete sig som du önskar när du en vacker dag skapar ett inlägg med en adress som använts tidigare.

– PERMANENTA INLÄGG: Ett viktigt inlägg (som t ex kontaktinformationen) bör ha en riktigt kort och tydlig URL-adress, och en rubrik som är koncis, med det viktigaste ordet först:

  • ”Kontaktuppgifter till akademin” eller bara ”Kontakt” är OK som rubrik, däremot inte: ”Flöjtakademins kontaktuppgifter”
  • Det är viktigt att URL till inlägget (i motsats till nyhetsinlägg) blir så kort som möjligt: folkfluteacademyacademy.com/kontakt är en adress som är lätt att minnas, berätta eller skicka!
  • använd aldrig enbart ett årtal som rubrik – det kan fungera otroligt dåligt i WordPress (pga att de krockar med sidor som systemet skapar).

Kategorier och menyknappar

Var på webben ett inlägg hamnar bestäms av den kategori du kryssar i, innan du trycker på knappen ”Publicera”. Kategorin är som en … familj med blogginlägg. Ett inlägg utan kategori är omöjligt att hitta om man inte har den exakta adressen! Man ser alla inlägg inom en kategori genom att välja en länk i huvudmenyn, då visas inläggen i undermenyn (med det senast publicerade överst). Menyknapparna fungerar som filter – ett klick filtrerar fram de inlägg som hör till just den kategorin.

OBS! Tilldela bara en kategori per inlägg – annars kan dubbla undermenyer visas intill inlägget, det ser antagligen tokigt ut. (Visningen av undermenyer styrs av tillägget ”Dynamic widgets”.)

Stil och typsnitt

När du skriver inlägg, gör korta stycken. Använd mycket gärna korta underrubriker i texten med rubrikstorlek 2, 3, eller 4. Använd rubrikstorlek 5 och 6 till bildtexter.

På webben är typsnittet Trebuchet, hela tiden, överallt. I dokument och trycksaker används Mendoza och Constantia.

Länkar

Webblänkar lägger du till mha verktygspanelen ovanför din text (markera texten som ska bli länk och klicka på länkverktyget).

  • När du länkar till en sida på Folkfluteacademy.com behöver du bara ange den sista delen av adressen: /lathund-webb/ är t ex en länk till denna sida.
  • När du länkar till en annan webbplats anger du hela adressen, och kryssar också i rutan ”Öppna länken i ett nytt fönster/flik”.

Dela och sprida

  • Alla inlägg i kategorin Nyheter ska publiceras på facebook. Klicka på inlägget i sidomenyn (Obs! Annars delar du inte länken till inlägget utan till en kategori-sida, det behöver inte vara fel, bara du förstår vad du gör), och använd sedan dela-knappen  …
  • Det finns en RSS-länk till nyheter på svenska, längst ner på sidan.

Språk och översättning

Inlägg på andra språk (engelska, franska, japanska) kommer att kunna skapas genom kopiering av inlägg på svenska: Aktivera BOGO-plugin tillfälligt (avaktivera när du är klar!!), och öppna inlägget som ska översättas. Byt språk uppe till höger, välj skapa kopia.

De översatta inläggen måste ges rätt kategori (”news-jp” etc.) innan de publiceras. Annars blir det röra i RSS-kanalerna hos våra prenumeranter!

Säkerhet – några enkla måsten

  • Bjud inte in hackare genom att skylta med ditt inloggningsnamn. Se till att ditt inloggningsnamn inte visas på sidan: Välj ett nickname + Välj att visa detta vid de inlägg du skriver.
  • Ändra inte ditt lösenord till något tokenkelt av lättja. Byt lösenord om du använt offentliga datorer eller nätverk för att logga in.
  • Se till att du inte använder offentliga datorer eller nätverk i onödan, så minskar riskerna för trubbel. Om du ändå gör det: Se till att inga inloggningsuppgifter lagras i webbläsaren. Rensa cacheminnet, Stäng webbläsaren, Tacka nej till frågor om att spara lösen.

Lagom textmängd, ”More” och ”Showhide”

För att inte undermenyn ska hamna en km ner för den som besöker sajten med en telefon, tänk på att använda ”Read more”-funktionen om du skriver något som är det minsta långt. Knapp finns i verktygsfältet över textrutan du skriver i. (Detta funkar sedan enbart på inlägg som är allra senast publicerade, men det är fr a då det är viktigt!)

Tillägget Showhide gör det möjligt att visa/dölja delar av ett inlägg mha två kodstumpar. Innehållet som ska kunna döljas lägger du mellan de båda taggarna. Se http://wordpress.org/plugins/wp-showhide/

Bilder

I Mediabiblioteket finns en hel del bilder som kan användas där de passar, välj storleken 560 pixlar (och ”ingen justering”) eller en miniatyrbild (och ”vänsterjustering”).

Lägger du till nya bilder så blir resultatet allra bäst ifall formatet är ”widescreen”, 1600 x 900 pixlar. Då skapas med automatik en mindre bild som passar perfekt på sidan: 560 x 313 pixlar.

 

KategorierOkategoriserade